Aston Martin Red Bull Racing TAG Heuer RB14

Max Verstappen Winner Austrian GP 2018

Schaal 1:43

Minichamps 410180933

 

Max Verstappen heeft op zondag 1 juli 2018 zijn vierde overwinning in de Formule 1 behaald. De Nederlander won voor tienduizenden Nederlandse fans de thuisrace van Red Bull op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Sebastian Vettel heroverde dankzij een derde plek de WK-leiding doordat allebei de Mercedes-rijders niet het einde van de race haalden.

Voor de volgepakte oranje gekleurde tribunes op de Red Bull Ring waren het de beide Mercedes-rijders die de Oostenrijkse GP vanaf de eerste startrij mochten aanvangen, maar net als een week eerder in Frankrijk was het een Ferrari die vanaf de tweede startrij de beste start had. Kimi Raikkonen duwde zijn Ferrari in de sprint naar Bocht 1 tussen de bolides van Hamilton en Bottas, maar het was uiteindelijk Hamilton die als leider de eerste bocht indook. Bottas en Raikkonen kregen het vervolgens met elkaar aan de stok in Bocht 3, maar laatstgenoemde verremde zich iets waardoor Bottas achter Hamilton aansloot op P2 en Max Verstappen na een fraaie inhaalactie de derde plek van Raikkonen kon overnemen.

DRAMA VOOR MERCEDES

Hamilton leek in de openingsfase de race volledig onder controle te hebben, maar de wedstrijd kwam volledig op zijn kop te staan toen Valtteri Bottas in Ronde 14 moest opgeven met een hydraulisch probleem. De uitvalbeurt van de polesitter zorgde voor een Virtuele Safety Car-situatie, waar de beide Ferrari- en Red Bull-coureurs van besloten te profiteren door de pits in te duiken en te wisselen naar de hardste band. Bij Mercedes zaten de strategen te slapen doordat Hamilton niet de pits op had gezocht, en daardoor hij slechts 13 seconden voorsprong had op Verstappen maar nog zeker een keer de pits moest opzoeken. Bij het team van Mercedes ging hoofdstrateeg James Vowles diep door het stof door nog tijdens de race zijn excuses aan te bieden aan Hamilton, die tien ronden later de pits indook en achter de beide Red Bulls en Raikkonen als vierde terug op de baan kwam.

Door de stop van Hamilton kon Max Verstappen voor de inmiddels uitzinnige Nederlandse fans de leiding overnemen, maar voor Mercedes en Hamilton was de gifbeker nog lang niet leeg: de Brit kon het tempo van zijn voorgangers niet volgen en werd in Bocht 3 uiteindelijk aan de kant gezet door titelrivaal Sebastian Vettel. Hamilton kreeg uiteindelijk weer een plek terug omdat Ricciardo voor de tweede maal de pits op moest zoeken, maar uiteindelijk moest ook Hamilton nog een keer de pits op zoeken. Niet veel later ging het echter helemaal mis voor de Britse wereldkampioen: net als teamgenoot Valtteri Bottas moest ook Lewis Hamilton zijn auto met problemen langs de kant van de baan parkeren, waardoor de Brit voor het eerst in 33 races niet de eindstreep haalde en Mercedes voor het eerst sinds Spanje 2016 beide auto's zag uitvallen.

Niet alleen de Mercedes-rijders werden in Spielberg door de techniek in de steek gelaten: kort na de uitvalbeurt van Hamilton moest ook de jarige Daniel Ricciardo zijn Red Bull met een versnellingsbakprobleem langs de kant van de baan parkeren. Even later ging het ook mis voor Brendon Hartley, terwijl aan het begin van de race Nico Hülkenberg zijn Renault-motor al op spectaculaire wijze had opgeblazen.

VERSTAPPEN DOMINEERT VOOR TIENDUIZENDEN NEDERLANDSE FANS

Ondanks het drama achter hem kende Max Verstappen vooraan een foutloze race zonder problemen. In de slotfase van de wedstrijd werd het echter nog spannend voor de Nederlander, die werd opgejaagd door de Ferrari’s van Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel. Raikkonen kwam uiteindelijk nog dichtbij, maar met anderhalve seconde voorsprong stuurde Verstappen na 71 foutloze rondjes zijn Red Bull als eerste over de finish. Daarmee bezorgde de Limburger het team van Red Bull voor het eerst in de historie van het team de thuiszege in Oostenrijk, terwijl Verstappen zelf zijn eerste overwinning van het seizoen pakte en voor de vierde maal in vijf races tijd op het podium eindigde.

Op anderhalve seconde van Verstappen kwam Raikkonen als tweede aan de finish. Sebastian Vettel pakte de derde plek, en heroverde daarmee met één puntje verschil de WK-leiding.