Minardi Ford PS03

Jos Verstappen Gran Prix van Brazilië 2003

Schaal 1:18

Minichamps 100030219

 

Jos Verstappen kwam uit voor het Minardi team. Een kansloze missie, een trage auto, een oude motor en geen geld voor ontwikkeling. Maar... Brazilië 2003 startende vanaf een 19e plaats leek het de dag van Jos Verstappen te worden. Met gezonde tegenzin en een chagrijnig gezicht moest Verstappen van teambaas Paul Stoddart uit de pits starten met een Minardi die tot de nok toe gevuld was met benzine. De regen zorgde voor een van de meest dramatische en spectaculaire formule 1 races ooit. Verstappen begon van achteraan zijn race en klom ronde na ronde wat verder op. Verstappen was vaak op zijn best op dagen waarop hij er flink de pest in had, dan ging de Nederlander er eens voor zitten en vocht hij als een gladiator.

De concurrentie voor hem moest eerder stoppen of vloog van de baan en de Nederlander kon door blijven rijden. Teambaas Paul Stoddart had een plan: Niet stoppen tijdens de race! Eerder lukte het Mika Salo in de Tyrrelin 1998 om zonder stop een regenrace uit te rijden. Alles leek op zijn plaats te vallen: Het gigantisch slechte weer, de diverse safety cars en Jos die goede tijden noteerde.

In de Curva do Sol ging het mis voor veel andere rijders. Het werd een waar autokerkhof doordat er een stroompje met water over het circuit trok juist in die bocht. Pizonia, Montoya, Schumacher, Button allemaal rijders die er vanaf gingen in dezelfde bocht. Na de safety car periode lag Jos op een kansrijke positie, voor de Jordan van Giancarlo Fisichella.

Maar toen ging het mis...Jos Verstappen vergooide zijn kans op de zege door het voorbeeld van eerder genoemde rijders te volgen. Met een spin verliet de Nederlander de baan en de auto sloeg af... geen anti-stall... Verstappen en Stoddart werden gek! Weg WK-punten, podium of zelfs overwinning!

De race werd nog veel gekker met leider Barrichello die uitviel en een gigantische crash in de laatste ronde waarbij Webber en Alonso hun auto volledig afschreven. De winnaar van deze knotsgekke race? Giancarlo Fisichella in de Jordan! De Jordan coureur kreeg zijn overwinning pas van achter de groene tafel toen besloten was om de doorkomst van de voorlaatste ronde als eindstand te laten gelden. Fisi reed met dezelfde strategie als Verstappen en reed in zijn Jordan achter de Nederlander toen die de baan verliet.

Paul Stoddart zei na de race: "Ik was zo boos en teleurgesteld dat ik mijn headphone weggooide. Het hele team was muisstil de twee uren na de race. Dit was onze kans om een race te winnen, maar we staan met lege handen. Ik had een voorgevoel dat dit de juiste strategie was en rekende erop dat de race niet volledig uitgereden zou worden. Later sprak ik met Fisichella en zei hem: Je had Jos nooit ingehaald!" De Italiaan lachte en schudde zijn hoofd.

'To finish first, you first have to finish' is een van de bekende spreuken in de formule 1. Brazilië was zo'n dag... een dag waarop ik op het puntje van mijn stoel zat, een dag waarop alles mogelijk was en het werd helaas een grote ontgoocheling. Wat restte was een lange discussie in de trend van 'wat als' en 'jos reed voor fisi dus had kunnen winnen'.