Red Bull RB4

David Coulthard F1 Seizoen 2008

Schaal 1:43

Minichamps 400080009

 

De RB4 is de tweede door Adrian Newey ontworpen auto van het team ; deze auto heeft de hulp gehad van Geoeff Willis  die het team in 2007 had geworven van Honda. De auto omvatte de Renault R27 2.4 liter V8 motor, het tweede jaar dat de Renault-motor het Red Bull-team had aangedreven.

De auto werd gelanceerd op het circuit van Jerez op 16 januari 2008,  dezelfde dag dat de RB4 werd genomen voor de eerste shakedown-ronden van David Coulthard, Mark Webber kreeg zijn eerste kennismaking met de RB4 op het Valencia Circuit op 24 januari 2008, die de auto omschreef als "bemoedigend" en "een grote stap voorwaarts".

Technische ontwikkelingen

Omdat alle teams moesten voldoen aan de nieuwe set van 2008-voorschriften, beschikte de RB4 over de nieuwe standaard elektronische besturingseenheid, geproduceerd door McLaren Electronic systems , die beoogt het gebruik van rijhulpmiddelen zoals tractiecontrole en motorremmen te voorkomen .

Op de test van 1 februari in Barcelona had de RB4 een radicaal nieuwe vinvormige motorkap. Dit was onderdeel van het eerste deel van de aerodynamische pakketveranderingen dat de meeste teams zouden maken voor de openingsronde in Australië. Webber reed de RB4 met de "Shark Fin"; Coulthard haalde echter een meer normaal gevormde RB4.

Testen 

De RB4 was een kandidaat voor "de beste van de rest" -titel in de test voor het seizoen 2008, met zowel Webber als Coulthard bovenaan de timesheets.

Maar beide rijders hadden een paar kleine incidenten, met Coulthard "kussen van de muur" tussen afslagen 7 en 8 op het Circuit de Catalunya op 19 februari 2008, en Webber met enkele kleine stoeprand schade aan de monocoque, die zou kunnen "niet op tijd worden gerepareerd om het testen te hervatten "op zijn eerste dag rijden met de RB4. 

Zelfs rekening houdend met de tegenslagen en de competitieve tijden, zorgden het team en beide courreurs ervoor dat het testseizoen van 2008 zeker maar gestaag kon worden doorgezet, waardoor de RB4 werd geoptimaliseerd voor de nieuwe regels en voorschriften. Het team was tevreden met de prestaties van de auto tijdens het testseizoen voor de seizoensopener in Melbourne.

Vettel testing RB4 

Toro Rosso-coureur en toekomstige Red Bull-coureur Sebastiaan Vettel had de gelegenheid om de RB4 tijdens de Barcelona-test dagen te testen op 19 februari 2008. 

Vettel voltooide 109 ronden en eindigde op de 7e plaats met een tijd van 1: 22.558, dezelfde dag dat Webber op de 17e plaats eindigde met een tijd van 1: 23.458 na 58 ronden, de beste coureur die dag was Lewis Hamilton in een McLaren-Mercedes met een tijd van 1: 21.234 na 81 ronden voltooid.